ŽYMOS:
Elte+
#11 #13 #1944 #2021 #aktualu #akys #Aldrinas #Alergija #Alytus #amžiaus #amžių #Apgamai #apgaulė #apolo #apsėdimas #Architektūra #armstrongas #Artūras #Asteroidas #astrologija #ateitį #Ateiviai #atgal #atkurta #atšilimias #atsiranda #Audi #AUksinis #aukso #automobiliai #baimę #Baimė #baltas #Bangos #bausmė #baziliskas #bmw #bokštai #Bokštas #Bruožai #būtinybė #corvette #COVID-19 #CS:GO #daktarai #Dameris #dantys #darbas #daryti #DeLorean #depresija #dingęs #dinozaurai #diplodokas #Dirbtinė #Dopaminas #drebėjimas #driežai #Druska #DVASIOS #dykuma #Dyzelis #Džefris #E-tron #egiptas #Egzistuoja #Elte+ #endoplazminis #Energetiniai #Escobar #Europoje #Facebook #faktai #filmai #Galerija #genas #geriausi #geriausias #gėrimai #gintaro #Girtas #globalinis #Graikija #gražuolė #GT #gyvenimas #gyvūnai #hipopotomas #Horoskopas #įdomu #įdomūs #įdomybės #Inkstas #instagram #Internetas #Internetinis #iphone #išbrinksta #Įsimylėti #Išjungimas #išsimokėtinai #iššoka #iššoko #istorija #išvados #išvarymas #įveikti #jaguar #Japonija #JAV #Jeffrey #jekaterinos #Jėzus #jūra #kaip #kaita #Kalifornija #kambarys #kamuoliniai #kankina #Kardiganas #kas vyksta #kaskadininkai #katinas #Kaulai #kinija #klasikiniai #klimatas #Klounai #kodėl #Koma #komentarai #Konfliktas #Kontrolė #Korgis #korona #kosmosas #Kraujas #krepšinis #Kriptovaliuta #Kriptovaliutos #Kristus #kūnas #Laimė #laivas #lamborghini #langas #Lietuva #Liežuvis #ligos #Lisa #Lobis #lpro #Luvro #maistas #Malinauskas #mašina #Medicina #Meilė #mėlyna #Menas #mėnesis #menulis #Mergišiai #metais #miegančioji #Miegas #miestas #Minecraft #Mirę #Mirtis #mistika #mitas #mityba #mokslas #mokslininkai #moksliškai #Mona #monster #Moteris #Mumija #muziejus #naudinga #Naujienos #nebebijoti #negirdėti #NEgyvoji #neįtikėtini #nemiga #nemirtinga #Network #NFC #nugalėti #nurodinėjimas #nusikaltimas #oras #organizmas #Orlauskas #Pablo #padariniai #palėpė #palydovas #paranormalūs #pareigūnų #pasaka #Pasaulis #pasekmės #pasitikėjimas #Paskyra #patarimai #Patikrinta #Pekano #Pembrukas #Peruggia #PI #Pinigai #pirkiniai #pirštai #planeta #planetos #planktonas #plaukai #Poatostoginė #Pokemon #policijos #popetas #poroje #pranašauja #pranašumas #pražilimas #priežastys #pristabdys #profesorius #psichologija #psichopatai #pyragas #Radijo #RadiThor #raguotasis #receptas #reiškiniai #rekordas #reti #Riešutai #rūmai #rusija #šaltas #santykiai #Sapnai #Šarka #Sausio #šeimos #Seksas #senatvė #serialai #serijiniai #serijinis #siaubo #Siela #silpnybės #skalbimo #Skirmantas #skirtumas #skyrybos #sniegas #socialiniai #Socialinis #spalva #spalvos #spirale #sporto #sprendimas #stabdo #standford #Statybos #stebuklai #šunys #šuo #Sushi #susiraukšlėja #sutrikimas #sutuoktinis #Sužinok #sveikata #sveikatai #šviečia #švyti #Šypsena #technologijos #telefonai #telefonas #telefonu #Televizija #tikimybės #Tikroji #tinklai #Tinklas #top #Tracidijos #tylos #Tyrimai #uniforma #uodega #Užkasti #Užsienis #vagystė #vaiduoklis #Vaikai #Vaikinai #vaisiai #vaisingumas #Valiuta #valstija #Valų #vandens #vanduo #venera #venos #Vestuvės #vėžį #Vėžys #Vienaragis #Vilnius #Vincenzo #virusą #virusas #vorų #vynas #Vyrai #vyras #ypatingi #žaibai #Žaidimai #žemėlapis #žemės #Žiedai #ziema #Žili #žmogaus #žmogus #žmogžudžiai #žmonėmis #žmonės #žmonija #Zodiakai #Zodiakas #zona #žudikas


Įdomu sužinoti: Sušių istorija – pradžia nebuvo Japonijoje

Sushi istorija
Sushi istorija

Sušius priimta kildinti iš Japonijos, bet, pasirodo, tiesa ne visai tokia. Jie pradėti valgyti Kinijoje dar IV a. pr. Kr., o pirminis patiekalo variantas stipriai skyrėsi nuo mums įprastų dabartinių. Anais laikais tai nebuvo joks delikatesas, tik paprastas būdas ilgiau išsaugoti žuvį. Fermentuotų ryžių patalai leisdavo išlaikyti sūdytą žuvį net kelerius metus: žuvis būdavo suvalgoma, o ryžiai tiesiog išmetami.

1. Pav. Sushi pradininkai Kinai, o ne Japonai

Tokia praktika netruko paplisti ir kitose Pietų Azijos šalyse. Įvairių kraštų gyventojai pradėjo im- provizuoti, pridėdavo daržovių ir mėsos, kiti vytindavo sušius saulėje, kad atsirastų traški plutelė, o vidus liktų sultingas. Valgiui sparčiai išplitus ėmė trumpėti ir fermentacijos procesas.

VIII a. sušiai pasiekė Japoniją. Šios šalies gyventojams patiko valgyti žuvį su ryžiais, užuot juos išmetus, kaip elgėsi dauguma aplinkinių kraštų vietinių. Prasidėjus Muromačio erai (1336-1573 m.) sušiams gaminti imta naudoti ryžių actą. Jis padėjo pabrėžti natūralų ryžių rūgštumą ir sutrumpino fermentacijos procesą, o ilgainiui šis buvo beveik pamirštas.

Sushi verslas suklestėjo

Edo laikotarpiu gimusią šiuolaikinių sušių versiją sukūrė japonų kulinarijos meistras Hanaya Yohei (1799-1858 m.). Hanayos sušius drąsiai galima vadinti viena pirmųjų greitojo maisto formų, mat šie buvo beveik visai nefermentuoti, bet itin greitai paruošiami ir valgomi rankomis tiek pakelėse, tiek ir teatruose. Tokie sušiai buvo vadinami „Edomae zushi“ ir gaminami iš ką tik sugautos šviežios žuvies. Sušių verslas vis labiau klestėjo, o konkurencija tarp pardavėjų stiprėjo. Laimėdavo tie, kurie sugebėdavo patiekti patiekalą spalvingiau ir kūrybiškiau. Taip sušiai tapo savotiška meno forma Japonijoje.

2. Pav. Sushinė Amerikoje

Mūsų dienomis šioje šalyje vis dar populiarus seniausias žinomas sušių paruošimo būdas, kai žuvis fermentuojama rūgščių ryžių pataluose. Fermentacijos metu žuvies proteinai skyla į amino rūgštis, besifermentuojanti su ryžiais žuvis įgauna rūgštumo – vieno iš penkių, kaip sako japonai,pagrindinių skonių.

elte.lt rekomenduoja
  Neįtikėtina tiesa apie energetinius gėrimus

Jav prisidėjo prie nuopelnų

Intensyvaus skonio ir kvapo tradiciniai sušiai Japonijoje šiandien vis dar gaminami netoli Bivos ežero. Pirmą kartą Europoje sušiai buvo pastebėti, kai princas Akihito (dabar Japonijos imperatorius) pagerbė vizitu karalienę Elžbietą II jos karūnavimo dieną 1953-iųjų gegužę. Tų pačių metų rugsėji princas Akihito vaišinosi šiuo patiekalu Japonijos ambasadoje Vašingtone, JAV.

JAV sušiai išpopuliarėjo apie 1980 m., kai amerikiečiai pradėjo rūpintis sveikesne mityba. Dabar sušių barai JAV yra ne menkiau populiarūs nei greitojo maisto restoranai. Nestebina ir tai, kad amerikiečiai darė ir vis dar daro) nemenką įtaką sušių raidai. Juk visi suprantame, kad „California Roll” neatkeliavo iš Japonijos. Sušiai populiarėjo ir pamažu įgavo mums pažįstamą pavidalą, paplitusį visame pasaulyje. Skonių deriniai pamažu adaptavosi ir tapo priimtinesni tiek europiečiams, tiek ir amerikiečiams.

2. Pav. Sushiai greitai paplito Europoje

Ingredientai

Sojos padažas, vasabių (pipirkrienių) pasta ir marinuota imbiero šaknis – neatskiriami ir šiuolaikinių, ir tradicinių sušių palydovai. Sojos padažas suteikia surumo, vasabių pasta (jei paruošta natūraliai) veikia kaip puikus antibakterinis preparatas, kuris akimirksniu įveikia net E. coli bakteriją, o marinuotas imbieras atgaivina skonio receptorių jautrumą ir padeda virškinti maistą. Svarbu žinoti, kad nemandagu prisipilti sklidiną indelį sojos padažo valgant sušius.

elte.lt rekomenduoja
  Alytus - Dzūkijos širdis

Tuščia lėkštė – geriausias komplimentas!

Pagardiname truputėliu vasabių ir švelniai paskaniname sušio gabalėlį šiuo mišiniu. Svarbu tinkamai įsidėti sušį į burną: žuvis visuomet turi liesti liežuvį. Nepamirškime, kad tiek sojos padažas, tiek ir vasabiai turėtų skonį pabrėžti, bet ne nustelbti. Ir turėkite omenyje, kad didžiau- sias komplimentas sušių meistrui – tuščia lėkštė!

KITI DOMĖJOSI:

Komentarai

El. pašto adresas nebus skelbiamas.